Zakaj je odstranitev DPF filtra neposredno škodljiva za naše zdravje?

Zakaj je odstranitev DPF filtra neposredno škodljiva za naše zdravje?


✔️ DPF filter izjemno pomemben dejavnik pri razogljičenju planeta

✔️ odstranitev DPF filtra vpliva neposredno na izpust škodljivih delcev v ozračje

✔️ odločno odsvetujemo odstranitev DPF filtra


Poskrbimo za dekarbonizacijo
Poskrbimo za dekarbonizacijo

Ali je mogoča odstranitev DPF filtra?

Odstranitev DPF filtra sicer je mogoča, a prinaša negativne učinke. Vsi predelovalci in serviserji nudijo usluge odstranitve filtra trdih delcev, novo programiranje, odstranitev  EGR ventila, programiranje motornega računalnika na delovanje brez DPF filtra ali brez EGR ventila ali celo brez obojega.

Takšno početje je ne samo neodgovorno, temveč tudi zdravju škodljivo. Namreč neposredno vpliva na izpust škodljivih delcev in ostalih stranskih produktov izgorevanja v ozračje. Zato preden sploh pomislite na odstranitev DPF filtra, si predstavljajte, da vdihujete zrak iz izpušne cevi. Bi si želeli vdihovati ta zrak?

Kaj je DPF filter?

DPF filter je naprava, ki je del izpušnega sistema. Izpušni sistem je sistem, ki je sestavljen iz več sklopov, ki so v povezavi od valja motorja do končnega dela izpušne cevi pomemben del vsakega osebnega in drugega vozila. 

Kot že pove ime »filter trdih delcev» DPF filter je naprava, ki očisti izpušne pline trdih delcev do določene stopnje. Kakšna je ta stopnja pa določa veljavna zakonodaja v EU. Vsebnost trdih delcev v izpustu avtomobilov je z vsakim novejšim avtomobilom proizvedenim v EU manjša. Velikokrat tudi manjša od najvišje dovoljene vsebnosti, ki v trenutku proizvodnje velja. 

DPF FILTER OPEL INSIGNIA A EU
DPF FILTER OPEL INSIGNIA A EU

Kje je nameščen EGR ventil?

EGR ventil je naprava, ki je nameščene na začetku izpušnega sistema in skrbi za kroženje plinov nazaj v valj. Tam trdi delci dodatno izgorevajo. Kompleten sistem z vsemi napravami pa skrbi, da je izpust v zrak čim bolj čist. Na ta način varujemo okolje in bistveno prispevamo k razogljičenje in seveda k bolj zdravemu zraku, ki ga vsakodnevno vdihavamo.

Na kaj moramo biti pozorni?

Na spletu je veliko servisnih delavnic, ki ponujajo in reklamirajo odstranitev filtra trdih delcev in EGR ventila ter programiranje na nove vrednosti (da ne bo na armaturi svetila lučka, ki opozarja, da je v sistemu potrebno nekaj zamenjati oziroma, da je sistem v okvari). 

Odstranitev DPF filtra je ena od možnosti, ki v danem trenutku omogočijo lastniku in uporabniku avtomobila cenejšo verzijo popravila. Seveda je taka izvedba kljub vsem zagotovilom  serviserjev, ki to počnejo na dolgi rok, taka rešitev bistveno dražja.

Odstranitev filtra trdih delcev in EGR ventila ter njihovo novo programiranje v motornem računalniku odsvetujemo.

Tehnični pregledi v tem trenutku še ne merijo delovanja filtra trdih delcev, tudi odstranitev – blokado EGR ventila še merilci na naših tehničnih pregledih ne zaznajo.

Ni pa daleč čas, ko bo tak način merjenja spremenjen. Takrat bo strošek nakupa,  zamenjave vseh teh komponent in novo programiranje skupaj s prvim stroškom blokade bistveno višji.

Odstranitev DPF filtra odsvetujemo tudi zaradi našega zdravja. Predpisi, ki urejajo strupene izpuste iz izpušnega sistema so prvenstveno namenjeni nam in našemu zdravju.

Epilog

»NE ODSTRANITE DPF FILTRA IN EGR VENTILA«