Zakaj je identifikacijska številka vozila pomembna pri naročanju avtodelov?

Identifikacijska številka vozila ali VIN številka (VIN je kratica za Vehicle Identification Number ali identifikacijska številka vozila, pogovorno številka šasije) ali številka šasije je unikatna številka vsakega vozila. Vsako vozilo, ki zapusti proizvodnjo tovarno, dobi svojo identifikacijsko številko. Na podlagi te identifikacijske številke, lahko za vsako posamezno vozilo izvemo, točno kateri avtodel je vgrajen.

Zakaj je identifikacijska številka vozila pomembna pri naročanju avtodelov
Zakaj je identifikacijska številka vozila pomembna pri naročanju avtodelov?

Na sliki je prikazan sestave identifikacijske številke, ki je pomembna samemu prodajalcu avtodelov.

Zakaj je pomembno vedeti identifikacijsko številka vozila?

Vedeti katero številko šasije ima vozilo je ključno, da dobimo točno tisti avtodel, ki je primeren za naše vozilo. Vsak avto ima drugačne specifikacije zaradi tega ima lahko isti tip vozila povsem drugačen vgrajen avtodel. Ob naročilu avtodela s točno določeno številko šasije dobimo iz centralnega informacijskega sistema kataloško številko avtodela, ki točno ustreza vašemu vozilu. Tako ne more priti do neljubih situacij ter dodatnih stroškov, ko avtodel ne ustreza vašemu vozilu.

Kje dobimo podatek o identifikacijski številki vozila?

Z zelo preprostim korakom lahko rešite marsikatero nevšečnost. Številka šasije se nahaja na večih mestih na vozilu, odvisno od vozila do vozila, vsi pa imajo identifikacijsko številko vozila vpisano v prometnem dovoljenju. 

Kje dobimo podatek o identifikacijski številki vozila
Kje dobimo podatek o identifikacijski številki vozila

Identifikacijska številka vozila oziroma številka šasije se v prometnem dovoljenju nahaja po d točko (E): Identifikacijska številka:

promento dovoljenje identifikacijska številka šasije
promento dovoljenje identifikacijska številka šasije

Ker so identifikacijska števila 17-mestna in vsebujejo številke kot so W, Y, X, je najbolj primerno, da številko šasije javimo po e-pošti ali sms-u, saj se lahko preko ustnega sporočila večkrat pojavijo napake. Na ta način si boste zagotovili pravilno naročilo avtodela.