Kako enostavno očistimo DPF filter ?

  • Kako enostavno očistimo DPF filter ?
  • Regeneracija DPF filtra ni neka znanstvena fantastika
  • Postopek regeneracije se sproži samodejno med vožnjo
  • Z menjavo DPF filtra boste pripomogli k boljši dekarbonizaciji planeta

Zakaj bi očistili DPF filter?

DPF filter je del motorja oziroma motorja in izpušnega sistema. Sistem je sestavljen iz izpušnega kolektorja (včasih tudi katalizatorja), EGR ventila, izpušnih cevi, izpušnih loncev in Filtra trdih delcev. Pri izgorevanju nastajajo ostanki, ko plini potujejo po izpušni cevi do filtra trdih delcev in preko loncev izpušnega sistema v zrak.

EGR ventil je elektronsko iz centralnega motornega računalnika vodena naprava, ki v določenih pogojih delovanja del teh plinov usmerjajo nazaj v val, kjer dodatno izgorevajo. EGR ventil je eden od bistvenih elementov tega čistilnega sistema. V nadaljevanju plini potujejo v DPF filter in tam ostanejo »prilepljeni« na satje DPF filtra. Del trdih delcev, ki je s predpisi dovoljen, potuje do konca.

DPF filter se po določenem času napolni in več ne prepušča izpušnih plinov. Tak filter je potrebno zamenjati ali očistiti v specializiranih servisnih delavnicah, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Kako z regeneracijo do čistega DPF filtra?

DPF filter ima določeno zmogljivosti. Ko se na stenah satja avtodela filtra trdih delcev nabere preveč teh trdih delcev elektronika sporoči podatke centralnemu motornemu računalniku, ki sproži med vožnjo postopek regeneracije.

To se zgodi na odprti cesti ko je vožnja na daljši relaciji saj za regeneracijo DPF filtra morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Najpomembnejši je temperatura izpušnega sistema, ki mora bito cca 700 stopinj Celzija. Pri kratkih vožnjah se regeneracija ne vključi, ker niso izpolnjeni pogoji. Določene blagovne znamke imajo za regeneracijo drugačne metode. Avtomatska regeneracija in čiščenje filtra trdih delcev se običajno vključi med vožnjo pod določenimi pogoji in traja cca 25 do 0 kilometrov. Pri tem se pojavi pojačana dimnost iz izpušnega lonca. 

Če je avtomatska regeneracija onemogočena zaradi režima vožnje večkrat zapored se prižge opozorilna lučka, ki predlaga obisk v servisni delavnici. Tam z računalniškim testerjem prisilno sprožijo postopek prisilne regeneracije in s tem očistijo filter trdih delcev.

V primeru potrebe po menjavi DPF filtra ali kateregakoli avtodela smo za vas pripravili širok spekter artiklov, ponujamo tudi osebno obravnavo in strokovno pomoč. Z obiskom spletne trgovine kruno.si boste največ prihranili sami.

Kako enostavno očistimo DPF filter ?